Pirul - plante medicinale

De la pir, caruia i se mai spune chir, albei si ragalie se folosesc sub forma de ceai tulpinile subterane numite rizomi - Rhizoma Graminis. Ei contin zaharuri (triticina), inulina, substante mulcilaginoase, ulei volatil, cu proprietati antimicrobiene, explicand actiunea in dermatologie a plantei, saruri de potasiu si siliciu, vitaminele A si B.
Pirul este cunoscut inca din vechime pentru proprietatile sale diuretice, lucru confirmat de medicina moderna. Prin diureza care o produce, amclioreaza bolile de rinichi si vezica, aduce o imbunatatire in guta, reumatism, diferite boli de piele si chiar in boli de ficat, marind secretia biliara. Datorita siliciului pe care-l contine, este considerat ca un tonic si remineralizant al sistemului osos. Se mai recomanda in bronsite, raceli, gripa, deoarece produce transpiratie, favorizand astfel scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp.
Ceaiul se prepara dintr-o lingura de rizom maruntit, care se opareste sau se fierbe cu 250 ml de apa. Pe zi se pot bea trei-patru ceaiuri indulcite si caldute.

Niciun comentariu: