Trandafiri - plante medicinale

De la trandafiri se folosesc petalele - Flares Rasae - care contin ulei valatil bogat in geraniol, nerol, citronelol etc., precum si derivati flavonici ca quercetina, coloranti de natura antocianica (cianina), tanin, acid galic etc.
Petalele proaspat culese servesc la extragerea uleiului de rose, folosit mult in parfumerie.
Petalele uscate, in infuzie, se folosesc sub forma de comprese pentru ochii obositi, in gargare, macerate in miere de albine in tratamentul afectiunilor bucale la sugari.
Ceaiul facut din 1-2 lingurite de petale la 250 ml apa se recomanda in diareele cronice.
Din petalele de trandafir se prepara un otet aromatic, care sub forma de frictiune contribuie la scaderea febrei in raceala. Otetul se prepara dupa urmatoarea formula: 100 g petale de trandafir se macereaza timp de 5 zile cu un amestec de 100 ml spirt si 900 ml otet de vin. Dupa trecerea acestui timp, lichidul se filtreaza in sticle curate iar petalele se storc.

Niciun comentariu: