Ungurasul - planta medicinala

Ungurasul este o planta pe care o intalnim in locuri virane, pe langa garduri, daramaturi si drumuri. Prin unele locuri i se mai spune baltatura, catusnica-salbatica sau voronic. Planta Herba Marrubii - contine tanin, urme de ulei volatil, un principiu amar (marubina), mucilagii, acid ursolic, saponine etc.
Se foloseste ca tonic amar pentru restabilirea poftei de mincare. Mareste secretia bilei, ajutand astfel la descongestionarea ficatului. Este intrebuintata in combaterea secretiilor bronhice, ajutand la eliminlarea lor, calmeaza starile de spasm in tusea convulsiva si astm. Are proprietatea de a scadea febra si a regla ritmul cardiac.
Ceaiul se prepara prin infuzarea unei lingurite de planta cu o ceasca de apa. Se iau doua-trei ceaiuri pe zi, de preferinta pe stomacul gol. Planta fiind foarte amara se recomanda a se face o infuzie mai concentrata (2 linguri la o ceasca de apa), din care se bea cate o lingura cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
Extern, baile cu aceasta planta dau bune rezultate in unele boli de piele, cicatrizarea ranilor, ulceratii invechite. Ungurasul intra in compozitia ceaiului antiasmatic.

Niciun comentariu: