Plopul - plante medicinale

De la plop se folosesc mugurii - Gemmae Populi - mai ales pentru uz extern. Mugurii de plop contin doua substante flavonice care imprima culoarea galbena (crisina si tectocrisina), doua glicozide fenolice (salicina si populina), tanin si un ulei volatil placut mirositor. Datorita acestor componenti, impreuna cu alte plante aromatice, intra in formula unor frictiuni antireumatice.
Mugurii au proprietati balsamice, antiseptice, cicatrizante si calmante. Se folosesc sub forma de bai sau uleiuri la vindecarea ranilor, provenite din arsuri si in hemoroizi.
Uleiul se prepara in modul urmator: 20 g muguri de plop care mai intai se zdrobesc, se amesteca cu 5 g spirt concentrat (aprox. o lingurita). Se lasa 24 ore dupa care se adauga 100 ml ulei de floarea-soarelui si 5 g ceara de albine. Se macereaza pe baia de apa 3 ore, apoi se strecoara printr-un tifon si se freaca pana se formeaza uleiul.
Sub forma de ceai, mugurii de plop au proprietati expectorante, diuretice, antiseptice si calmante in inflamatiile cailor urinare. Intra in compozitia aromatizantului pentru bai.

Niciun comentariu: