Cerentelul, numit in unele parti ale tarii crances, cuiso rita, ridichioara, creste prin paduri umede si locuri umbroase. In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina - Radix Gei - care datorita unei substante chimice numita eugenol are miros placut de cuisoare. Rada¬cina mai contine mult tanin, substante amare etc.
Decoctia de cerentel (doua lingurite de radacini la 250 g apa) are actiune dezinfectanta si calmanta. In acelasi timp, datorita talinului, se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului, diareei de natura infectioasa, varsaturi provocate de tulburari ale ficatului sau bilei. Are proprietatea de a opri hemoragiile si calma durerile hemoroidale sau menstruale.
Ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu zaharina, de preferinta pe stomacul gol. In amestec cu alte plante, ca: musetelul, menta, sunatoarea, care au aceleasi proprietati, efectul medicamentos al ceaiului se mareste.
Extern, ceaiul de radacina. de cerentel se foloseste ca antiseptic pentru spalarea ranilor si pentru diferite afectiuni ale gurii ca gingivite sangerinde, abcese dentare, iar sub forma de gargara, se recomanda in amigdalite. Intra in compozitia ceaiului antidiareic si a ceaiului pentru gargara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu