Cultivat de mii de ani in Asia occidentala, ciresul a fost adus in Europa in antichitate de catre romani.
Ciresele sunt fructe care ajung la maturitate la inceputul lunii mai, sezonul lor durand aproximativ doua luni. In functie de gust, ciresele pot fi dulci, obtinute doar din pomi cultivati, si cirese amare, ce se obtin din pomi salbatici sau altoiti.
Ciresele dulci au in compozitie trei sferturi apa si restul zaharuri, acizi, pectine, vitaminele C, B1, B2, B6, P si saruri minerale ca fier, potasiu, magneziu si calciu.
Cura de cirese dulci imbunatateste reactia de aparare a organismului, ciresele avand in acelasi timp actiune antiinfectioasa si antireumatica. Consumul de ceai din cozi de cirese este util in cazul afectiunilor renale, fiind un puternic diuretic.
Continutul ridicat de apa permite sa mancam oricate cirese, fara sa ne ingrasam, iar consumul zilnic a jumatate de kilogram ajuta organismul sa elimine toxinele. Continutul mare de antioxidanti reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului de colon.
Ciresele sunt o importanta sursa de fitonutrienti, substante ce protejeaza neuronii impotriva deteriorarii si ne ajuta sa avem un somn mai linistit.
Cura de cirese mai este recomandata si persoanelor cu afectiuni hepatice, celor cu afectiuni biliare, anemicilor si copiilor cu deficiente de crestere.
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu