Chimenul - planta medicinala

Chimenul este o planta erbacee bisanuala de la care se utilizeaza in scop medicinal fructele, iar in scop alimentar, organele aeriene, care contin uleiuri volatile cu monoterpene monociclice.
Chimen - principalii componenti identificati in fructe au fost: uleiurile volatile (maxim 7,0 % sub. uscata), proteine (20-25 %), lipide (15-20 %), glucide (20-25 %, in special manani), celuloza, furanocumarine (herniarina, scopoletol), poliine (falcarindiona, falcarinolona), acizi fenolici (acid cafeic), flavone (heterozide ale kemferolului si cvercetolului), tiamina (0,38 mg/ 100 g), riboflavina (0,38 mg/ 100 g), niacina (3,60 mg/ 100 g) si Beta-sitosterol.
Recomandari:
Bronsite catarale acute, insuficiente hepatobiliare, dispepsii.
Medicina umana (populara): fructe – ceai pentru calmarea colicilor abdominali la copii mici, pentru spalarea capului sau pentru curatatul fetei; puse in tuica se luau pentru cresterea poftei de mancare sau pentru calmarea durerilor de stomac; pentru raceala se puneau semintele pe jar si se afuma sau se fierbea planta si se bea decoctul.

Niciun comentariu: