Gutuiul

Gutuiul - Cydonia oblonga Mill. (Fam. Rosaceae)
Gutuiul este originar din Asia. La noi creste prin gra­dini si i se mai spune si alamaior. Gutuile coapte se reco­manda celor care au stari de lenevire a stomacului, ajutand la digestie. Ele au proprietati calmante si sedative.
Siropul, jeleul, gemul si marmelada de gutui amelioreaza diareele, hemoragii1e uterine si hemo­roizii. Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai, care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii.
Ceaiul se obtine dintr-o lingurita de samburi, care se oparesc cu o ceasca de apa fierbinte. Lichidul se bea in­dulcit cu miere de albine sau zahar.
Frunzele - Folium Cydo­niae - se intrebuinteaza sub forma de ceai ca astringent in tratarea diareei.In asociatie cu frunze de afin, mur, zmeur si frocte de maces, frunzele de gutui dau un ceai placut la gust, care poate fi intrebuintat ca aliment.

Niciun comentariu: