Soia - planta medicinala

De la Soia se utilizeaza semintele si radacinile. Semintele acestei plante sunt bogate in proteine (34 - 40 %), lipide (17 – 22 %), lectine si au un continut mai scazut de glucide (16 - 20 %) si celuloza (3,5 – 5,0 %).
Continutul de lipide din liniile noi de soia poate ajunge pana la 41,2 – 43,7 %. Uleiul extras din seminte contine 11,0 % acid palmitic, 4,0 % acid stearic, 23,0 % acid oleic, 54,0 % acid linoleic, si 8,0 % acid linolenic. Proteinele din soia sunt alcatuite din glicina si Beta-conglicina. Semintele mature nu contin amidon si au cantitati mici de glucide solubile iar continutul in vitamine este scazut. Elementele minerale gasite in 100 gr. seminte variaza astfel: 1900 mg potasiu, 554 mg fosfor, 235 mg magneziu, 226 mg calciu, 8,4 mg fier, 4,0 mg sodiu, 3,0 mg zinc, 2,3 mg mangan si 1,17 mg cupru.
Actiune terapeutica:
semintele au actiune strogena, antineoplazica, hipocolesterolemianta.
uleiul extras din seminte are actiune emolienta si hepatoprotectoare, neurotona, venotona, datorită lecitinei.
Recomandari:
Hipercolesterolemie, afectiuni hepatice, anemie.
Lecitinele purificate si concentrate sunt folosite la prepararea unor medicamente hepatoprotectoare, lipotrope, venotrope sau neurotrope.
Semintele se mai folosesc in caz de astenie, convalescenta, diabet zaharat, cancer de san, afectiuni dermatologice, reumatism, surmenaj fizic si intelectual.

Niciun comentariu: